Korčuliari v Revúcej už budú odkázaní len na prírodný ľad

14.12.2012 Revúca

Revúca 14. decembra (TASR) - Korčuliari v meste Revúca už budú odkázaní len na prírodný ľad. Samospráva totiž pozastavila prevádzku umelej ľadovej plochy pre vážne technické problémy. Ako TASR informoval Michal Kysel z mestského úradu, predpokladaná lehota životnosti umelej ľadovej plochy uplynula a mesto momentálne nemá finančné prostriedky na opravu rozvodov priamo na ploche.

Umelú ľadovú plochu v Revúcej postavili v roku 1986, ešte v rámci takzvaných akcií Z. Podľa predpokladov bola jej životnosť maximálne 20 rokov. V roku 2006 mesto investovalo vyše 33.000 eur do opravy plochy, aby sa zabránilo poškodzovaniu rozvodov čpavku. "V roku 2008 sa robila rekonštrukcia strojovne a rozvodov v rozvodnom kanáli za vyše 116.000 eur. Vtedy plocha nevykazovala známky poškodenia a zvýšeného nebezpečenstva. Po ukončení sezóny v marci tohto roka sa začali prejavovať prvé úniky čpavku z rozvodov v ploche, ktoré sme priebežne odstraňovali. V auguste došlo k väčšiemu úniku čpavku v oblasti rozvodu z kanála do plochy, oprava stála vyše 3500 eur," povedal Kysel.

8 rokov presluhovala
Napriek opravám sa na ľadovej ploche začali prejavovať ďalšie úniky čpavku. Revízny technik samosprávu informoval, že nevie zaručiť úplne zastavenie týchto únikov. "Vedenie mesta sa preto rozhodlo zastaviť prevádzkovanie umelej ľadovej plochy a odstrániť nebezpečenstvo vo forme čpavku. Tým sa prakticky odstavila možnosť chladenia ľadu. Po kompletnej prehliadke revízny technik konštatoval, že zariadenie v danom stave nie je schopné ďalšej prevádzky a navrhol rekonštrukciu rozvodov v betónovej ploche. S takouto opravou však mesto v rozpočte nepočítalo," dodal referent mestského úradu.

Ľadová plocha v Revúcej je 8 rokov po predpokladanej maximálnej životnosti. Pre nepriaznivý technický stav ju preto uzatvorili. Obyvatelia budú môcť využívať klzisko len v prípade priaznivých klimatických podmienok, ktoré udržia vytvorený prírodný ľad.
 

Vyberte región